Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ανασκαφή στο Θέρμο


    Ανασκαφικός πυρετός στο Θέρμο της Αιτωλίας
υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Παπαποστόλου. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 10 Αυγούστου και αφορούν ως επί το πλείστον τη χρήση του ναού του Απόλλωνα, αλλά και την παρουσία αρχαίου θεάτρου στον χώρο, κάτι το οποίο αποτελεί όνειρο πολλών ετών για πολλούς συμπολίτες μας. .Οι δύο τομές που έγιναν στον ναό του Απόλλωνος Λυσείου δεν έδωσαν στοιχεία για χρήση του χώρου σε προγενέστερη του ναού εποχή, γεγονός που δείχνει ότι η κατασκευή του έγινε πιθανόν στην ελληνιστική εποχή και όχι στον πρώιμο 6ο αι. πΧ, όπως πιστευόταν ως σήμερα.

Επίσης, η ανασκαφή αποκάλυψε δύο μνημειώδη λίθινα και μεγαλοπρεπέστατα κλιμακοστάσια (σκαλοπάτια) που αντιστοιχούν στα δυο ανοίγματα εξόδου που υπάρχουν στον οπίσθιο τοίχο της στοάς. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί πού οδηγούν τα δύο μνημειώδη πέτρινα κλιμακοστάσια. Οι ελπίδες για ανεύρεση κάποιου σημαντικού μνημείου, κυρίως του θεάτρου της αρχαίας πόλης, είναι πολύ έντονες, ειδικά όταν γνωρίζουμε πως στη διπλανή μας Λευκάδα, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για την έναρξη εργασιών στο μεγάλων διαστάσεων αρχαίο θέατρο που πρόσφατα εντοπίστηκε κρυμμένο σε λόφο.


Το Θέρμο, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του κοινού των Αιτωλών, με τον αρχαιολογικό σήμερα χώρο να είναι γεμάτος από δημόσια κτήρια και ναούς, σίγουρα κάπου κρύβει στα χώματά του και το αρχαίο του θέατρο.

Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πέντε θέατρα, είναι γνωστή η θέση ενός έκτου και πιθανολογείται η θέση του έβδομου, που δεν είναι άλλο από το αρχαίο θέατρο Θέρμου. Τα υπόλοιπα ανήκουν στις πόλεις Οινιάδες, Στράτος, Μακύνεια, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Αμφιλοχικό Άργος.




Υπάρχει  ιστότοπος των φίλων Μουσείου Θέρμου  www.filoimouseiouthermou.gr, όπου υπάρχει σχετικό link (στην πάνω αριστερή πλευρά) που οδηγεί στην διαδικτυακή καμπάνια στοwww.generosity.com. Κάθε ευρώ που θα κατατίθεται (μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας) θα πηγαίνει αποκλειστικά για την ΑΝΑΣΚΑΦΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου