Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Καλλιρρόη (Ακαρνανία)


    Υπήρξε μια από τις κόρες του θεού Αχελώου. Κατοικούσε με τον πατέρα της και τις αδερφές της, στις εκβολές του ποταμού. Εκεί κατέφτασε, μιασμένος και διωκόμενος από τις Ερινύες, ο Αργείος ήρωας Αλκμαίων, ύστερα από χρησμό του μαντείου των Δελφών. Η ζωή του είχε υπάρξει πολυτάραχη:
πολέμησε ως επικεφαλής των Αργείων στη Θήβα, φόνευσε τη μητέρα του μετά από εντολή του πατέρα του Αμφιάρραου, κατέφυγε στην Αρκαδία (Ψωφίδα) όπου και παντρεύτηκε, έφυγε από εκεί βιαίως αφού θεωρήθηκε υπεύθυνος για την αγονία των χωραφιών και τελικά έφτασε στις εκβολές του Αχελώου. Εκεί, ο ποταμός Αχελώος, μαθαίνοντας τις περιπέτειές του, τον συμπόνεσε και τον εξάγνισε, απελευθερώνοντάς τον από τα βάσανά του. Μάλιστα, του έδωσε την κόρη του Καλλιρρόη ως σύζυγο. Καλλιρρόη και Αλκμαίων γέννησαν δυο γιους, τον Ακαρνάνα και τον Αμφότερο. Κάποτε ο Αλκμαίων, εκμυστηρεύτηκε στην Καλλιρρόη,  την ύπαρξη δύο θεϊκών δώρων που είχε κάποτε στην κατοχή του, αλλά τα είχε δωρίσει στην πρώτη του σύζυγο Αρσινόη. Ήταν τα περίφημα δώρα της Αρμονίας, ένα πέπλο υφασμένο από τις Χάριτες κι ένα περιδέραιο, κατασκευασμένο από τον Ήφαιστο. Η Καλλιρρόη ζήλεψε τα δύο αυτά πολύτιμα δώρα και παρακάλεσε τον σύζυγό της να της τα φέρει. Παρόλο που ο Αλκμαίων αρνιόταν να ταξιδέψει πίσω στην Αρκαδία να τα πάρει, η Καλλιρρόη τον έπεισε να το κάνει. Πράγματι, ο Αλκμαίων ταξιδεύει μέχρι την Αρκαδία (Ψωφίδα) και καταφέρνει να αρπάξει με δόλο τα δύο δώρα. Αλλά τα αδέρφια της Αρσινόης, αντιλαμβάνονται την κλοπή και δολοφονούν τον Αλκμαίωνα, πριν ακόμη ξεκινήσει για τη νέα του πατρίδα.
    Η Καλλιρρόη, όταν έμαθε τον θάνατο του συντρόφου της, ένιωσε έμμεσα υπεύθυνη για αυτό και παρακάλεσε τον Δία, που την είχε ήδη αγαπήσει, να τη βοηθήσει για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του αντρός της. Ο Δίας την λυπήθηκε και με θαυμαστό τρόπο, μετέτρεψε αμέσως τους δυο μικρούς της γιους σε άντρες. Ακαρνάνας και Αμφότερος, ξεκίνησαν για την Αρκαδία, όπου κατάφεραν και σκότωσαν τα δυο αδέλφια της Αρσινόης και τον πατέρα τους Φηγέα. Άρπαξαν τα δώρα της Αρμονίας και κίνησαν για τη χώρα τους να ενημερώσουν τη μητέρα τους αλλά και να της παραδώσουν τα αιματοβαμμένα δώρα. Η Καλλιρρόη περίμενε με αγωνία να επιστρέψουν οι γιοι της, αλλά ο Αχελώος, συμβούλευσε τους δυο νέους να παραδώσουν τα δώρα στο μαντείο των Δελφών, στον Απόλλωνα, προκειμένου να εξαγνιστούν για τους φόνους που διέπραξαν.
    Τον μύθο αυτό, παρουσιάζει ο Ευριπίδης στην χαμένη τραγωδία του "Αλκμαίων διά Ψωφίδος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου